Γιώτα Νέγκα & Μίλτος Πασχαλίδης | Συναντιούνται στο πιο μελωδικό «Μουσικό Κουτί» την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου!


Ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη φιλοξενούν στο «Μουσικό Κουτί» της ΕΡΤ1 την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου στις 22:00 τον ξεχωριστό τραγουδοποιό Μίλτο Πασχαλίδη και τη γνήσια λαϊκή τραγουδίστρια Γιώτα Νέγκα.

Οι δύο καλλιτέχνες μιλούν στο «Μουσικό Κουτί» για τα πρώτα τους χρόνια στο τραγούδι, για τις άγνωστες ιστορίες που κρύβονται πίσω από τους στίχους τους καθώς και για τα είκοσι πέντε χρόνια φιλίας τους.

Η Γιώτα Νέγκα γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αιγάλεω «σε ένα σπίτι που ήταν γεμάτο μουσική όλη μέρα.

Ο πατέρας μου έπαιζε μπουζούκι και άκουγε βυζαντινή μουσική», δηλώνει με περηφάνια η λαϊκή τραγουδίστρια, που δεν σταματά όμως να πειραματίζεται στις συνεργασίες και τα τραγούδια που επιλέγει: «Σαφέστατα και ο δρόμος μου είναι λαϊκός, δεν ξεχνώ τους δασκάλους μου, αυτούς που μας άφησαν θησαυρούς αλλά είμαι ένας άνθρωπος που ζει και εκφράζεται στο σήμερα!».


Ο Μίλτος Πασχαλίδης, αν και γεννήθηκε στην Καλαμάτα, πολλοί πιστεύουν ότι κατάγεται από την Κρήτη γιατί εκεί έζησε περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια.

«Στο Ηράκλειο κατέβηκα για σπουδές στα μαθηματικά … Εκεί όμως ανακάλυψα τη δημοτική μουσική της Κρήτης που με συντάραξε. Τη δεκαετία του ’90 κάναμε τους Χαΐνηδες, ένα από τα συγκροτήματα που διαρκούν μέχρι σήμερα. Η περιπέτεια με τους Χαΐνηδες τελείωσε γιατί τσακωθήκαμε με τον Δημήτρη Αποστολάκη αλλά δεν θυμόμαστε πια γιατί… μάλλον για κάποια σαχλαμάρα…», θυμήθηκε.

Την πρώτη φορά που άκουσε τη φωνή της στο ραδιόφωνο η Γιώτα Νέγκα ήταν με το τραγούδι «Με Τα Μάτια Κλειστά»: «Το ακούω στη διαπασών από το ραδιόφωνο στο διπλανό διαμέρισμα και ακούω να τραγουδούν και την κορώνα! Τότε ένιωσα ότι ο κόσμος με αγαπά!»

Για τις «Κακές Συνήθειες», το τραγούδι για το οποίο κατηγορήθηκε ότι «έκλεψε», ο Μίλτος Πασχαλίδης δηλώνει στο «Μουσικό Κουτί»:

«Όταν βγήκε αυτός ο δίσκος είχα κατηγορηθεί ότι θυμίζει “Το Φιλαράκι” της Σοφίας Βόσσου και το “Wonderful Tonight” του Eric Clapton… και κάποια στιγμή ο Βαγγέλης Γερμανός μου λέει: “υπάρχει μια παράξενη πεποίθηση ότι οι άνθρωποι φτιάχνουν τραγούδια, πρόκειται φυσικά περί ανοησίας, γιατί οι άνθρωποι φτιάχνουν ανθρώπους και τα τραγούδια φτιάχνουν τραγούδια”».


Ο Νίκος Πορτοκάλογλου του θυμίζει την περίφημη φράση του Μάνου Χατζηδάκι ότι «οι μεγάλοι κλέβουν και οι μέτριοι μιμούνται».

Το τραγούδι «Το Δίκιο Μου» που έγινε μεγάλη επιτυχία από τη Γιώτα Νέγκα, το είχε απορρίψει ο Μίλτος Πασχαλίδης όταν του προτάθηκε από τον Οδυσσέα Ιωάννου γιατί όπως λέει: «Θεώρησα πολύ σκληρό αυτό τον στίχο και είπα εγώ δεν μπορώ να πω αυτές τις βαριές κουβέντες».

«Εμένα με συγκλόνισε από την πρώτη στιγμή που το μουρμούρησα», εξομολογείται η Γιώτα Νέγκα «και ήλπιζα ότι θα αγγίξει και άλλους ανθρώπους, όπως βαθιά άγγιζε εμένα».

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου, η Ρένα Μόρφη, ο Μίλτος Πασχαλίδης και η Γιώτα Νέγκα θα βρεθούν επίσης on stage στο «Μουσικό Κουτί» για να ερμηνεύσουν πρωτότυπες διασκευές που θα ακουστούν ξανά και ξανά και θα φέρουν στου νου γλυκές αναμνήσεις.


 

Από το Blogger.