Συνέντευξη | Η Μαρία Καλούδη και ο Θανάσης Τσαλταμπάσης στο Showbiznews.gr!

 

Συνέντευξη: Μαριλίζα Παπάζογλου


Το θέατρο και η μουσική όποτε συνυπάρχουν κάτω από σωστές συνθήκες δημιουργούν επιτυχίες. Θέλησα λοιπόν να συναντήσω δυο καταξιωμένους καλλιτέχνες του θεάτρου και της μουσικής. Άνθρωποι του ήθους και της ποιότητας. Μία βόλτα μαζί με την Μαρία Καλούδη και τον Θανάση Τσαλταμπάση θα την ζήλευε ο καθένας!

Έκλεισα τα μάτια μου και φαντάστηκα να προχωράω μαζί τους συζητώντας! Ελάτε λοιπόν στην βόλτα μας...



Ο Θανάσης Τσαλταμπάσης γεννημένος στην Θεσσαλονίκη δεν άργησε να δείξει το ταλέντο του στην τέχνη του θεάτρου! Από μικρός έπαιρνε μέρος σε θεατρικές παραστάσεις. Το 1996 έπαιξε στην ''Μελωδία της ευτυχίας'' με την αείμνηστη Αλίκη Βουγιουκλάκη! Το ταλέντο του έλαμψε. Παραστάσεις, ταινίες, τηλεόραση και ερχόμαστε στο σήμερα όπου σκηνοθετεί δικιές του ταινίες.

Η Μαρία Καλούδη γεννημένη στην Θεσσαλονίκη καταξιωμένη στον χώρο της μουσικής με υπέροχη φωνή και μούσα όπως έχω ξαναπεί του υπέροχου μουσικού και στιχουργού κ. Νικόλαου Λειβαδίτη.


Είναι τιμή και χαρά μου, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. Εύχομαι καλοτάξιδο το καινούριο σας τραγούδι που τιτλοφορείται ''Βόλτα΄΄. Πως προέκυψε η ιδέα για συνεργασία;

ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΟΥΔΗ:

H ιδέα προέκυψε από τον Νικόλα Λειβαδίτη ο οποίος "ενορχήστρωσε" όλο το εγχείρημα. Ήθελε να συνδημιουργήσει μαζί με τον Θανάση Τσαλταμπάση κάτι νέο, ολόφρεσκο και άκρως ιδιαίτερο. Η δική μου συμβολή είναι απόρροια της μακροχρόνιας συνεργασίας μας με τον Νικόλα, της εμπιστοσύνης και του σεβασμού που διέπουν τη σχέση μας.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΛΤΑΜΠΑΣΗΣ:

Με τον Νικόλα διατηρούμε μία τακτική επαγγελματική σχέση σε άλλα πρότζεκτ και λόγω της αμοιβαίας εκτίμησης που δημιουργήθηκε μέσω αυτής, μπορώ να πω ότι πια υπάρχει και φιλική σχέση.

Μια μέρα λοιπόν μου εκμυστηρεύτηκε την καλλιτεχνική του ανάγκη για ένα νέο ιδιαίτερο πρότζεκτ, που θα πάντρευε τη μουσική με τον κινηματογράφο.

Λέξεις γνωστές, απλές και με δύναμη που θα γινόταν τραγούδι και θα συνοδευόταν από μία κινηματογραφική οπτικοποίηση.

Ε δε το σκέφτηκα και πολύ, γνωρίζοντας τη ποιότητα της μουσικής που γράφει αλλά και τη Μαρία που με την υπέροχη φωνή της θα τραγουδούσε, είπα αμέσως ότι είμαι μέσα!


Ποιο μήνυμα θέλετε να περάσετε μέσα από αυτό το τραγούδι;

ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΟΥΔΗ:

Αυτό της χαράς, της ανεμελιάς, της παιδικότητας και της αισιοδοξίας που αισθάνεται κανείς στις πρώτες βόλτες. 

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΛΤΑΜΠΑΣΗΣ:

Νομίζω ότι από μόνο του ένα όμορφο μουσικό άκουσμα και μία ταινία που το συνοδεύει με σκοπό να σου ανεβάσει τη διάθεση, είναι από μόνο του μήνυμα


Το βίντεο κλιπ ξεκινάει με την  εικόνα μιας γραφομηχανής η οποία με παραπέμπει σε άλλες εποχές. Τότε που δεν έβλεπες τόσους ανθρώπους σκυθρωπούς σε μία βόλτα. Θέλατε να περάσετε μηνύματα μιας άλλης εποχής;

ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΟΥΔΗ:

Ίσα ίσα, νομίζω πως το μήνυμα αφορά το "εδώ και τώρα". Πρόκειται για ένα κάλεσμα, εμπνευσμένο από τις εικόνες που παρατηρούμε καθημερινά γύρω μας και από τους ανθρώπους της εποχής μας (σκυθρωπούς ή μη). Μια υπενθύμιση του τί είναι σημαντικό σε αυτή τη ζωή! Άλλωστε η τέχνη δεν μπορεί να αποκοπεί από την εποχή της. Πηγάζει μέσα από αυτήν διότι οι δημιουργοί της ζουν και δρουν ανάμεσα στους ανθρώπους που περιγράφετε.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΛΤΑΜΠΑΣΗΣ:

Κοιτάξτε, πιστεύω ότι όταν ένας καλλιτέχνης δημιουργεί, δε σκέφτεται τα μηνύματα που πρέπει να περάσουν, αυτά έρχονται από μόνα τους γιατί εκ των πραγμάτων το καλλιτεχνικό δημιούργημα εμπεριέχει τις σκέψεις και το χαρακτήρα του δημιουργού. Η αλήθεια όμως είναι ότι η "βόλτα" μας έχει μια νοσταλγική διάθεση σε χρόνια πιο ρομαντικά και αθώα τα οποία πολύ θα ήθελα να ζήσουνε και οι γενιές μας.


Μετά την ''βόλτα'' να περιμένουμε και κάτι άλλο από αυτή την συνεργασία;

ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΟΥΔΗ:

Θα το ήθελα πολύ! Ήταν μια υπέροχη, αρμονική και δημιουργική συνεργασία και νιώθω ότι οι δρόμοι μας θα ξανασυναντηθούν.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΛΤΑΜΠΑΣΗΣ:

Όταν υπάρχει σπίθα, ποτέ δε κλείνει η πόρτα και εδώ νομίζω ότι έχουμε όλοι απόθεμα σπίθας οπότε... είμαι σίγουρος ότι κάτι θα ξανασυμβεί..


Πείτε μου την πιο ωραία σας βόλτα μέχρι στιγμής στην ζωή σας.

ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΟΥΔΗ:

Η ίδια η ζωή. Αυτή είναι η αγαπημένη μου βόλτα. Αυτή που μας μεγαλώνει, μας δυναμώνει, μας  εξελίσσει και μας δείχνει ότι η μαγεία κρύβεται στην ίδια τη βόλτα και όχι στους σταθμούς της.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΛΤΑΜΠΑΣΗΣ:

Η ίδια μου η ζωή είναι μια βόλτα, νέοι προορισμοί, νέοι φίλοι, στροφές, εμπόδια, λουλούδια και αγκάθια και συνεχίζω να βολτάρω με αναμονή του τί θα συναντήσω στο επόμενο... στενό!



Θεωρείτε ότι η τέχνη του θεάτρου και η τέχνη της μουσικής έχει επίδραση κατά καιρούς θετικά ως προς τους ανθρώπους ή γινόμαστε θεατές και ακροατές χωρίς να δεχόμαστε τα μηνύματα;


ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΟΥΔΗ:

Πάντα δεχόμαστε μηνύματα από την Τέχνη ακόμα κι αν κάποιες φορές δεν μπορούμε να τα αποκωδικοποιήσουμε άμεσα. Ο καθένας μας λαμβάνει τα μηνύματα εκείνα που μπορούν να φωλιάσουν μέσα του και που συνδέονται με τις προσωπικές του διαδρομές.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΛΤΑΜΠΑΣΗΣ:

Αλίμονο αν η τέχνη δεν είχε επιρροή, δε θα ήταν τέχνη!


Τα παιδιά είναι το μέλλον μας. Φέτος κ. Τσαλταμπάση περιοδεύετε όλη την Ελλάδα με τον ρόλο του μικρού πρίγκιπα στο έργο ''Μικρός πρίγκιπας΄΄ σε σκηνοθεσία του εξαιρετικού κ. Δημήτρη Αδάμη. Πως αντιδρούν τα παιδιά στην παράσταση αυτή και ποια μηνύματα θέλετε να περάσετε στο παιδικό κοινό;

Τα παιδιά μένουν με ανοιχτό το στόμα. Η μαγεία του θεάτρου τα συνεπαίρνει και το κατα ευχαριστιούνται. Ο Μικρός Πρίγκιπας είναι ένα αριστούργημα ως βιβλίο και νομίζω ότι η θεατρική του μεταφορά από τον Δημήτρη Αδάμη είναι άκρως επιτυχημένη μιας και κρατάει όλη τη μαγεία και τα νοήματα του έργου, συμπυκνώνοντάς τα σε 80 λεπτά θέατρο.

Ένα έργο για τις αξίες της αγάπης, της φιλίας και της ειρήνης, νομίζω είναι από τα καλύτερα δώρα που μπορεί να κάνει ένας γονιός στο παιδί του, αλλά και στον εαυτό του...




Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με το έργο και πως προσεγγίσατε τον εν λόγω ρόλο κ. Τσαλταμπάση;

Οι συνεργασίες πάντα είναι αυτό που με ωθεί σε μια δουλειά. Πάντα σε συνδυασμό με ένα δυνατό κείμενο, είναι το καλύτερο κίνητρο.

Οπότε η ομάδα "μαγικές σβούρες" με την τεράστια εμπειρία στο θέατρο για παιδιά σε συνδυασμό με το κείμενο του σπουδαίου συγγραφέα Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ, ήταν το κίνητρο.

Η προσέγγιση ενός ρόλου δεν αναλύεται εύκολα με λόγια, έρχεται μετά από πολλή μελέτη, συζήτηση, πρόβες, κόπο και φαντασία, αυτό συνέβη και με τον  Μικρό Πρίγκιπα.


Τι θα συμβουλεύατε σε νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με την μουσική και το θέατρο;

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΛΤΑΜΠΑΣΗΣ:

Να σκεφτούν αν μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτά. Αν όχι, να προχωρήσουν και ο δρόμος θα βρεθεί σιγά σιγά. Υπομονή και επιμονή.


Ξεκινήσατε κ. Τσαλταμπάση μικρό παιδί στον χώρο του θεάτρου δίπλα στην αείμνηστη Αλίκη Βουγιουκλάκη πείτε μας δυο λόγια για αυτή την εμπειρία σας.

Μαγική εμπειρία, εμπειρία ζωής. Συνέβαλε πολύ στο να συνειδητοποιήσω ότι αυτή τη δουλειά θέλω να κάνω για πάντα. Έτσι και έπραξα.


Ποιον ρόλο θα θέλατε να ερμηνεύσετε στο μέλλον;

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΛΤΑΜΠΑΣΗΣ:

Δεν έχω κανένα απωθημένο ρόλου. Μου αρέσει να μου κάνει εκπλήξεις η ζωή και η δουλειά μου. Το θέατρο είναι μία ζωντανή τέχνη, αφουγκράζεται την εποχή, οπότε δε γίνεται εγώ να σκέφτομαι ναρκισσιστικά να κάνω κάποιο ρόλο ερήμην της εποχής.


Τι είναι το θέατρο και η μουσική για εσένα Μαρία; Έχεις σκεφτεί να ασχοληθείς με το θέατρο;

Ο πιο πηγαίος τρόπος να εκφραστώ και να επικοινωνήσω με τους ανθρώπους το πιο ηχηρό γέλιο μου και την πιο κρυφή πληγή μου.

Θεωρώ ότι η μουσική, και συγκεκριμένα η ερμηνεία, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το θέατρο. Στην πραγματικότητα, σε μια συναυλία καλούμαστε να "αφηγηθούμε" μέσα από το τραγούδισμα πολλές, μικρές και διαφορετικές μεταξύ τους ιστορίες. Κατά κάποιο τρόπο, πάντα υπάρχει μια θεατρική προσέγγιση στα live μας και ένα σκηνοθετικό νήμα πάνω στο οποίο βαδίζουμε. Αν απουσιάσει όμως η μουσική δεν νομίζω ότι μπορώ να εκφραστώ το ίδιο. 




Νικόλαος Λειβαδίτης ο κοινός σας παρονομαστής πείτε μου δυο λόγια για τον εξαιρετικό μουσικό και στιχουργό.

ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΟΥΔΗ:

Ο Νικόλας είναι ένας εξαιρετικός τραγουδοποιός, ένα ανήσυχο και αεικίνητο πνεύμα που βρίσκει πάντα τον τρόπο να επικοινωνήσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Γράφει χωρίς στεγανά, χωρίς νόρμες, με μόνο οδηγό την αισθητική του. Τον θαυμάζω για την ιδιαίτερη γραφή του και για την αυθεντικότητά του. Μου έχει χαρίσει πανέμορφα τραγούδια και τον ευγνωμονώ γι' αυτό!


ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΛΤΑΜΠΑΣΗΣ:

Ο Νικόλας είναι ένας ακάματος καλλιτέχνης που με εντυπωσίασε με το πάθος και το ταλέντο του και εύχομαι να συνεχίσει να ζωντανεύει τα όνειρα του. Και όπου με χρειαστεί, θα είμαι εκεί να βάζω κι εγώ το δικό μου λιθαράκι.


Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια.

ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΟΥΔΗ:

Ετοιμάζω τη νέα μου δισκογραφική δουλειά σε στίχους και μουσική του Νικόλα Λειβαδίτη, η οποία θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο. Επίσης, θα πραγματοποιήσουμε κάποιες συναυλίες ανά την Ελλάδα οι οποίες θα ανακοινωθούν εν καιρώ.


ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΛΤΑΜΠΑΣΗΣ:

Ξεκινάω πρόβες για τον Κατά φαντασίαν Ασθενή του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία του πολύ ταλαντούχου Κώστα Γάκη, παράλληλα θα κάνω κάποιες παραστάσεις στο κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με το έργο "33 παραλλαγές" του Μόιζες Κάουφμαν και το 2022 θα παίξω σε μία μεγάλη κινηματογραφική παραγωγή, όμως δεν είναι ανακοινώσιμο ακόμα. Και ετοιμάζω και μία θεατρική συνεργασία με τον σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις, που θεωρώ έναν από τους καλύτερους σκηνοθέτες που έχει η χώρα μας αυτή τη στιγμή."


Σας ευχαριστώ από καρδιάς για αυτή την συνέντευξη

Από το Blogger.